Gaver fra Ny Carlsbergfondet

Ti nye værker af Rannvá Kunoy og Jón Sonni Jensen

I dagene omkring 1. august havde Færøerne besøg af formanden for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt. Han benyttede også lejligheden til at orientere sig i de udstillinger, som der jo er en del af omkring Olai-festen.

Hvad der særligt fangede hans interesse, var ophængningen af Rannva Kunoys malerier på Steinprent Grafiske Værksted og Jón Sonni Jensens udstilling på forskningscenteret iNova.

Den positive interesse blev fulgt op af køb, tre malerier af Rannva Kunoy og syv værker (maleri, skulptur og tekstil) af Jón Sonni Jensen.

Listasavn Føroya har efterfølgende ansøgt Ny Carlsbergfondet om at få værkerne overdraget til museet for at styrke sin samling af den internationalt orienterede færøske samtidskunst.

Ansøgningen er blevet imødekommet, og det er med stor glæde, at museet nu kan indlemme de ti værker som et væsentligt tilskud til samlingen.

Værkerne - plus ét maleri af Rannva Kunoy købt af Listafelag Føroya - kan nu beses på Listasavn Føroya, idet de præsenteres i to sammenhængende rum, vinterstuen (glasstovan) ud mod Viðarlundin og den tilstødende køje (kliva).

Og så lidt om kunstnerne:

Rannva Kunoy

Rannvá Kunoy (1975) er uddannet i 1999 fra Royal College of Art i London og har i dag sin base i byen. I 2014 fik hun sit internationale gennembrud gennem sin udstilling på Centre Pasqueart i Bienne, Schweiz og salg til Charles Saatchi Collection i London.

De tre malerier er beslægtet med hendes gennembrudsarbejder, idet brugen af krystalfarve dog er mere udtalt end for tre år siden. Udtrykket er abstrakt, hvor lyse toninger og spor på en monokrom flade bringer mindelser om en fejleksponeret fotografisk plade.

Trods det abstrakte udtryk rummer billederne en reference til konkrete oplevelser, ikke mindst kunstneriske, og sporene i Rannvá Kunoys billeder er dermed en slags tågede erindrings-billeder på det rene maleris præmisser. Maleriernes uhånd-gribelige og åndelige karakter forstærkes af krystalfarverne, der skaber lige så flygtige lysglimt og skiftende farvenuancer.

Jón Sonni Jensen

Jón Sonni Jensen er uddannet i 2012 fra Norwich University of the Arts i England og er bosat og arbejder i Tórshavn.

De syv værker er en del af en installation med kroppens indvolde som tema. Referencerne går primær på overflademønstre og materialer af organisk karakter, hvorimod selve formen er stram og minimalistisk. Det sanselige og rationelle går dermed op i en højere enhed, der på en gang er urovækkende og køligt æstetisk.

Nils Ohrt

Oktober 2017

Åbningstider

Fra 1. maj - 31. august:
Mandag - søndag kl. 11.00 - 17.00


Fra 1. september - 30. april:
Tirsdag - søndag kl. 13.00 - 16.00
Mandag lukket

Entré

Billetter:
- Voksne: 65 kr.
- Studerende: 25 kr.
- Grupper, min. 12 voksne: 50 kr. p.p.
- Medlemmer og børn under 16: gratis.

Adresse

Listasavn Føroya
Gundadalsvegur 9
P.O. Box 1141
FO-110 Tórshavn
Færøerne
Tel +298 313579
Email info@art.fo
Facebook

Find vej